Actualiteit

Update van 16 september 2022: Noodweer treft provincie Ancona, maar Montesoffio ontspringt de dans

Gisteren heeft een zwaar onweer het midden van de regio Le Marche getroffen. Menselijke slachtoffers, overstromingen, modderstromen en veel materiële schade zijn te betreuren. Op Montesoffio viel het allemaal reuze mee, hoewel de enorme regenval hemelsbreed wellicht maar 10 km zuidelijk van ons was…
Gelukkig waren ook de druiven net op tijd (14 september) geoogst toen de regen begon.

Update van 30 maart 2022: Klaar voor een nieuw en bruisend seizoen!

Begin maart is de wijngaard weer geknipt en geschoren door Emile en zijn broers en de eerste knoppen beginnen uit te lopen.
Het snoeien van de wijngaard eindigt altijd met een groots kampvuur van het snoeihout, onder het genot van een welverdiende pot koud bier.
Het prachtige zonnige weer weet dit jaar van geen ophouden en ondanks het droge begin van het voorjaar staan ná de abrikozen en pruimen nu de kersen en peren volop in bloei.
Ook onze 43 jaar oude trouwe Fiat 780 tractor, zetten we dit voorjaar in het zonnetje. Hij krijgt een grote beurt en een set nieuwe banden, misschien wel voor het eerst in zijn leven…, maar dat zijn dan ook enorme grote banden 🙂
Gelukkig worden ze op Montesoffio bezorgd en door een monteur ter plekke gemonteerd.
De komende tijd kunnen we dus lekker door met grasmaaien, schoonmaken, schilderen en klussen om alles op tijd gereed te krijgen voor de eerste gasten die eind april arriveren.
Gelukkig gaan er in Italië vanaf 1 april een hoop versoepelingen in en is op 30 april ook de ‘Green Pass’ verleden tijd.
Wij kijken er naar uit!

Voor de meest actuele situatie aangaande Corona voor je vakantie in Italië, verwijzen wij je graag naar de site van: Ciao tutti.
Op ons Instagram account en onze Facebook pagina staan recente foto’s en berichten van onze belevenissen op Montesoffio.

Update van 18 mei 2021: Onze eerste gasten!

Na familie en vrienden die in de meivakantie kwamen helpen op het langoed, zijn nu ook onze eerste gasten gearriveerd!

Twee fotografen, Marieke & Marieke, zijn vanochtend om 5 uur opgestaan om de zonsopkomst vast te leggen en hebben met hun drone ook de omgeving afgespeurd. Gisteren hebben ze aan het strand in Senigallia gelegen en kwamen behoorlijk verkleurd terug… Vandaag zijn ze met de drone en fototoestellen naar de Gola del Furlo.

Binnenkort zijn enkele resultaten van hun inspanningen op instagram en facebook te bewonderen. Met dank alvast aan MVW Creations en Marieke Maas Fotografie.

Update van 30 april 2021: Goed nieuws!

Vanaf 26 april jl. is in onze regio Le Marche van code Oranje veranderd in code Geel.

Dat betekent dat er binnen de regio weer vrij gereisd mag worden en ook naar andere regio’s met code Geel.
Bars en restaurants mogen open blijven tot 18.00 uur en de musea mogen doordeweeks de deuren openen.

Op Montesoffio zelf is de moestuin geschoffeld en ingezaaid, zijn de wijnranken aan het uitlopen en de pruimen, abrikozen, vijgen en kersen hangen in miniatuur aan de boom. Gelukkig is slechts een enkele knop bevroren in een van de schaarse koude nachten. De olijfbomen komen altijd wat later in bloei, waardoor we die in de afgelopen weken nog rustig hebben kunnen snoeien.
Vanaf nu moet de natuur zelf zijn werk gaan doen en kunnen wij verder met het huis en het schilderen van de luiken.

In Nederland heeft Anja inmiddels haar eerste vaccinatie gehad, omdat zij in de winter in Nederland als thuiszorgmedewerkster heeft gewerkt. Een fijne zekerheid voordat het hoogseizoen begint.

Update van 11 april 2021: Start van het seizoen

En dan is het opeens al half april….
Op Montesoffio lijkt weinig te gebeuren, maar niets is minder waar.

Eind februari rijden we met z’n zessen in drie auto’s vanuit Nederland naar Barchi voor het snoeien van de wijngaard. Voorzien van negatieve testresultaten en een paar ingevulde verklaringen gaan we op pad, maar niet voordat de auto’s in Diemen zijn volgeladen met spullen die we in Nederland hebben verzameld. Stoelen, spiegels, lampen, wijnglazen en andere snuisterijen.

De reis verloopt zonder problemen, nergens worden we aangehouden, ondervraagd of gecontroleerd en in circa 16 uur rijden we via Duitsland, door Zwitserland naar Italië. Om de drukte bij Basel te vermijden, nemen we de grensovergang bij Rheinfelden, Tip!

Gelukkig treffen we Montesoffio in een heerlijk serene rust aan en staat alles er pico bello bij. We gooien de ramen en deuren open om de zon het huis te laten opwarmen.

We treffen het, want de zon schijnt iedere dag volop. Tijdens het werk in de wijngaard genieten we van de fruitbomen die volop in bloei staan en het gefluit van de vogels die terugkeren. Het lukt ons om de wijngaard, op een enkele rij na, in één week tijd gesnoeid te krijgen en twee auto’s aanvaarden de terugreis. Emile blijft op Montesoffio om samen met zijn zus de wijngaard af te ronden, de moestuin te verzorgen en de olijfbomen te snoeien.

Inmiddels zijn we een paar weken verder en zijn die klussen ook bijna geklaard. De wijnranken zijn aan het uitlopen (slechts een enkele knop is bevroren in een van de schaarse koude nachten), de pruimen, abrikozen, vijgen en kersen aan het groeien en de olijven staan op het punt om in bloei te komen. We kunnen nu verder met het huis en de luiken en vooral ook met genieten van een wereld zonder corona op Montesoffio.
Begin mei komt er weer een groepje vrienden en familieleden uit Nederland om de laatste puntjes op de i te zetten voor het nieuwe vakantieseizoen.

Kijk ook een op ons Instagram account of onze Facebook pagina, voor recente foto’s en belevenissen op Montesoffio.

Update van 3 november 2020: Olijvenpluk

Ja zeker, wij plukken onze olijven allemaal met de hand en met behulp van een stok en een harkje aan het uiteinde om ze van de hoge takken af te ritsen. De laatste olijven zijn geplukt en gaan vanavond nog naar de perserij. Met de hele familie hebben we in een week de klus geklaard en het heeft een mooie oogst opgeleverd.
We sluiten de deuren, de eekhoorns, fazanten, dassen en hazen kunnen weer volop hun gang gaan zonder gestoord te worden.
We zien jullie graag weer genieten in 2021!

Update van 10 juli 2020: Montesoffio back in business

Sinds eind juni genieten onze eerste gasten van dit jaar weer bij ons op Montesoffio.
Het was een feest om in onze keuken alle potten en pannen weer uit de kast te trekken voor de welkomstmaaltijd en het diner later in de week.
Op het menu stond onder andere een van onze favoriete recepten: de Bietenrisotto met Parmezaanse kaas en een toefje slagroom. Voor de ‘secondo’ waren de pompoen en aardappels uit eigen moestuin mooi op tijd oogstrijp en lekker met rozemarijn gegaard in de oven. Met het verse fruit, dat nu uit de bomen valt, opgeklopte mascarpone en een scheutje Limoncello, hadden we een heerlijk Italiaans dessert.

Gisteren zijn onze gasten naar het restaurant Il Castagno in het naburige dorp Orciano di Pesaro geweest.
Ze gingen er op de bonnefooi naar toe. Zonder reservering en verdere vragen hebben ze genoten van de echte Italiaanse keuken voor een kleine prijs. Alleen als je door het restaurant naar je tafeltje of de toilet loopt, wordt je gevraagd een mondkapje voor te doen. Het bedienend personeel loopt wel met een mondkapje op, wat af en toe afzakt….

En vandaag gaan ze lekker naar het strand en eten ‘s-avonds een visschotel aan zee.
Onze andere gasten liggen bij het zwembad in de schaduw van de pergola met talloze druiventrossen.

Update van 15 juni 2020 i.v.m. het Coronavirus

We merken dat er nog onzekerheid heerst over een vakantie bij ons in Le Marche.
Drie vragen lijken daarbij centraal te staan:
– Is het wel veilig voor wat betreft het Coronavirus?
– Is het nu wel leuk in Italië, met wat er is gebeurd en de huidige maatregelen?
– Komen we nog wel terug naar Nederland als het virus weer ergens de kop op steekt?

Uiteindelijk zal iedereen zijn eigen afweging moeten maken en wellicht kunnen wij daarbij helpen.

We kunnen verzekeren dat Italië net zo veilig is als Nederland, waar je ook regio’s hebt met meer en met minder Covid-19 gevallen.
In het algemeen geldt dat hoe meer mensen per m2 in een gebied wonen hoe meer besmettingsgevallen en -risico er is.
Onze regio Le Marche met nog geen 1/10 van het aantal inwoners op circa 1/3 van het landoppervlak van Nederland, is dus in principe veiliger dan Nederland (klik hier voor actuele Google statistieken).
De afgelopen maanden zijn er in onze directe omgeving slechts een handvol mensen besmet en in de zomer speelt het leven hier zich nog meer dan in Nederland in de buitenlucht af.
Op Montesoffio zelf kan je alle kanten op. Je kan er voor kiezen het als uitvalsbasis te gebruiken om de omgeving te gaan verkennen, of om vooral op het landgoed te relaxen en zo min mogelijk tussen andere mensen te zijn.
De appartementen hebben allemaal een eigen entree en veel ruimte rondom in de tuin. Er is een groot zwembad, meerdere terrassen en een speelveld.
Wij koken regelmatig Italiaanse maaltijden en voor een lekkere wijn of espresso kan je bij ons terecht en hoef je de deur niet uit. Wij kunnen zelfs boodschappen voor je doen.

Zowel in Italië als in Nederland zijn de afgelopen maanden indrukwekkende dingen gebeurd, maar de meest trieste verhalen en beelden kwamen uit de grotere steden in Lombardije in het noorden van Italië op een paar honderd kilometer van de regio Le Marche. Sinds de lock down beëindigd is, is het normale leven hier in Le Marche weer min of meer teruggekeerd. Restaurants en ijssalons zijn weer open, bij de bar kan je espresso’s en een aperitief op het terras drinken. Voor je eigen boodschappen kan je naar kleine of grotere winkels, of de markt. Het dagelijkse leven is relaxed. Net als Nederland wordt alleen wel aan iedereen gevraagd een mondkapje op te doen, wanneer binnen of buiten een minimale afstand van 1 meter niet gegarandeerd kan worden.

Ook over het niet terug kunnen komen naar Nederland, hoef je geen zorgen te hebben. Oké, problemen veroorzaakt door het corona virus zijn niet gedekt door verzekeringen, maar een verzekering dekt wel alle andere situaties en met een auto kan je altijd zonder problemen naar Nederland terugkomen. Een fitte chauffeur en Nederland als woonland zijn daarvoor voldoende.
Als er echt iets gebeurd laten we jullie natuurlijk niet zomaar in de steek en doen wij alles om jullie te helpen voor zover wij kunnen.

Update van 12 juni 2020 i.v.m. het Coronavirus

Allereerst hopen we dat het iedereen goed gaat en dat jullie gezond en wel zijn!
De vakantie van 2020 zal er ongetwijfeld wat anders uit gaan zien dan alle jaren hiervoor. Desondanks zijn wij ervan overtuigd dat iedereen ook in de huidige situatie de komende maanden weer een heerlijke vakantie op Montesoffio kan hebben.

We hebben een weloverwogen keuze gemaakt om Montesoffio open te stellen voor onze gasten, omdat we er vertrouwen in hebben dat we aan de nieuwe richtlijnen voor het samenzijn kunnen voldoen.
Doorslaggevend is hierbij geweest dat alle appartementen een eigen ingang op de begane grond hebben en direct vanaf buiten bereikbaar zijn via de tuin. Ook rondom het huis is er een zee aan buitenruimte.
Wij gaan er vanuit dat wij met z’n allen rekening houden met en de ruimte geven aan elkaar. Een ieders gezondheid en veiligheid staat voorop.

Gelukkig was de situatie bij ons in de regio Le Marche absoluut niet te vergelijken met de grote steden in de noordelijke regio’s zoals Lombardije. Het aantal besmettingen in de wijde omgeving van Montesoffio is laag, omdat in het landelijk gebied met zijn kleine dorpen geen grote concentraties van mensen zijn.

We hebben op een rijtje gezet wat dit betekent voor jullie vakantie op Montesoffio en waar we rekening mee moeten houden.

Allereerst kunnen jullie er gerust op zijn dat jullie je ook buiten ons landgoed vrij kunnen bewegen. Net als in Nederland zijn restaurants, ijssalons, bars, musea, winkels, outlets en stranden, binnen de nieuwe randvoorwaarden (vergelijkbaar met in Nederland) ‘gewoon’ open. Je moet nu wel van te voren reserveren om zeker te zijn van toegang of een plek en daar helpen we jullie graag mee.
Houd er rekening mee dat je momenteel hier in supermarkten, winkels, het openbaar vervoer en andere openbare ruimtes wel een mondkapje moet dragen. In de buitenlucht hoeft dat niet, tenzij je op drukke plekken waarschijnlijk niet de verplichte 1 meter afstand van voorbijgangers kunt houden. Dit betekent dat je in restaurants en op stranden bij het van en naar het toilet, de bar, je tafeltje of je parasol lopen wel een mondkapje moet dragen. In dit pamflet van de regio Le Marche (in .pdf formaat) zijn de regels overzichtelijk bijeen gebracht.

Op Montesoffio zelf ligt de lat qua hygiëne altijd al hoog en dat zal vanzelfsprekend ook de komende zomer zo zijn. Wij zorgen er voor dat de appartementen en B&B kamers brandschoon zijn en dat er voor handgrepen, oppervlakken e.d. extra schoonmaakmaterialen en ontsmettingsmiddelen klaarliggen.
Tijdens jullie verblijf verschonen wij tegen een kleine vergoeding desgewenst vaker dan 1 x per week het bad- en bedlinnen en ook kleding kunnen jullie inleveren voor de was.
De ‘kritische plekken’ in de gemeenschappelijke ruimtes maken wij dagelijks schoon en we zullen rekening met elkaar moeten houden bij gebruik van de grote gemeenschappelijke huiskamer.

Het zwembad is open en er is genoeg ruimte in en rondom het zwembad om lijf en leden koel te houden. Desnoods maken we met elkaar afspraken over het gebruik van het zwembad. Als vanouds gaan we regelmatig voor jullie koken, pizza’s bakken en de BBQ aansteken, alleen zal de lange tafel dit jaar niet aan één stuk zijn.

Voor wat betreft het van en naar Montesoffio kunnen reizen, is de situatie nu zo dat:
vanaf 15 juni vrij kan worden rondgereisd binnen de EU en ook Zwitserland. Eventueel kan je in Zwitserland nog worden gevraagd je overnachtingsadres ná de grens aan te tonen.

De Nederlandse overheid heeft besloten vanaf 15 juni het negatief reisadvies voor de meeste EU landen en ook (heel) Italië van code oranje naar geel te veranderen. Toeristisch reizen is dan weer zonder restricties mogelijk, met in achtneming van de regels over het samen in één auto zitten. Ofwel: tussen niet gezinsleden is een afstand van 1 meter verplicht, het dragen van een mondkapje alleen bij meer dan 2 personen. In een gewone personenauto kan je dus in ieder geval met 2 of 3 personen (laatste met mondkapjes) en met meer personen als ze één huishouden vormen. In een busje wellicht meer, als het busje groot genoeg is…
Onze verwachting is dat dit advies, gezien de huidige positieve trend, voor Midden-Italië deze zomer niet zal veranderen. Desondanks kan het Corona virus altijd ergens in de EU de kop op steken en lokaal gevolgen hebben voor het reisadvies. Dus het kan geen kwaad om vóór vertrek te controleren wat de laatste stand van zaken is en na te gaan of een eventueel negatief reisadvies gevolgen heeft voor de dekking van je verzekering(en) als je onverhoopt je vakantie zou moeten onderbreken.

Onze gasten van dit jaar krijgen tijdig voor hun aankomst een overzicht met aandachtspunten en tips voor hun verblijf op Montesoffio.