Actualiteit

Update van 10 juli 2020: Montesoffio back in business

Sinds eind juni genieten onze eerste gasten van dit jaar weer bij ons op Montesoffio.
Het was een feest om in onze keuken alle potten en pannen weer uit de kast te trekken voor de welkomstmaaltijd en het diner later in de week.
Op het menu stond onder andere een van onze favoriete recepten: de Bietenrisotto met Parmezaanse kaas en een toefje slagroom. Voor de ‘secondo’ waren de pompoen en aardappels uit eigen moestuin mooi op tijd oogstrijp en lekker met rozemarijn gegaard in de oven. Met het verse fruit, dat nu uit de bomen valt, opgeklopte mascarpone en een scheutje Limoncello, hadden we een heerlijk Italiaans dessert.

Gisteren zijn onze gasten naar het restaurant Il Castagno in het naburige dorp Orciano di Pesaro geweest.
Ze gingen er op de bonnefooi naar toe. Zonder reservering en verdere vragen hebben ze genoten van de echte Italiaanse keuken voor een kleine prijs. Alleen als je door het restaurant naar je tafeltje of de toilet loopt, wordt je gevraagd een mondkapje voor te doen. Het bedienend personeel loopt wel met een mondkapje op, wat af en toe afzakt….

En vandaag gaan ze lekker naar het strand en eten ‘s-avonds een visschotel aan zee.
Onze andere gasten liggen bij het zwembad in de schaduw van de pergola met talloze druiventrossen.

Update van 15 juni 2020 i.v.m. het Coronavirus

We merken dat er nog onzekerheid heerst over een vakantie bij ons in Le Marche.
Drie vragen lijken daarbij centraal te staan:
– Is het wel veilig voor wat betreft het Coronavirus?
– Is het nu wel leuk in Italië, met wat er is gebeurd en de huidige maatregelen?
– Komen we nog wel terug naar Nederland als het virus weer ergens de kop op steekt?

Uiteindelijk zal iedereen zijn eigen afweging moeten maken en wellicht kunnen wij daarbij helpen.

We kunnen verzekeren dat Italië net zo veilig is als Nederland, waar je ook regio’s hebt met meer en met minder Covid-19 gevallen.
In het algemeen geldt dat hoe meer mensen per m2 in een gebied wonen hoe meer besmettingsgevallen en -risico er is.
Onze regio Le Marche met nog geen 1/10 van het aantal inwoners op circa 1/3 van het landoppervlak van Nederland, is dus in principe veiliger dan Nederland (klik hier voor actuele Google statistieken).
De afgelopen maanden zijn er in onze directe omgeving slechts een handvol mensen besmet en in de zomer speelt het leven hier zich nog meer dan in Nederland in de buitenlucht af.
Op Montesoffio zelf kan je alle kanten op. Je kan er voor kiezen het als uitvalsbasis te gebruiken om de omgeving te gaan verkennen, of om vooral op het landgoed te relaxen en zo min mogelijk tussen andere mensen te zijn.
De appartementen hebben allemaal een eigen entree en veel ruimte rondom in de tuin. Er is een groot zwembad, meerdere terrassen en een speelveld.
Wij koken regelmatig Italiaanse maaltijden en voor een lekkere wijn of espresso kan je bij ons terecht en hoef je de deur niet uit. Wij kunnen zelfs boodschappen voor je doen.

Zowel in Italië als in Nederland zijn de afgelopen maanden indrukwekkende dingen gebeurd, maar de meest trieste verhalen en beelden kwamen uit de grotere steden in Lombardije in het noorden van Italië op een paar honderd kilometer van de regio Le Marche. Sinds de lock down beëindigd is, is het normale leven hier in Le Marche weer min of meer teruggekeerd. Restaurants en ijssalons zijn weer open, bij de bar kan je espresso’s en een aperitief op het terras drinken. Voor je eigen boodschappen kan je naar kleine of grotere winkels, of de markt. Het dagelijkse leven is relaxed. Net als Nederland wordt alleen wel aan iedereen gevraagd een mondkapje op te doen, wanneer binnen of buiten een minimale afstand van 1 meter niet gegarandeerd kan worden.

Ook over het niet terug kunnen komen naar Nederland, hoef je geen zorgen te hebben. Oké, problemen veroorzaakt door het corona virus zijn niet gedekt door verzekeringen, maar een verzekering dekt wel alle andere situaties en met een auto kan je altijd zonder problemen naar Nederland terugkomen. Een fitte chauffeur en Nederland als woonland zijn daarvoor voldoende.
Als er echt iets gebeurd laten we jullie natuurlijk niet zomaar in de steek en doen wij alles om jullie te helpen voor zover wij kunnen.

Update van 12 juni 2020 i.v.m. het Coronavirus

Allereerst hopen we dat het iedereen goed gaat en dat jullie gezond en wel zijn!
De vakantie van 2020 zal er ongetwijfeld wat anders uit gaan zien dan alle jaren hiervoor. Desondanks zijn wij ervan overtuigd dat iedereen ook in de huidige situatie de komende maanden weer een heerlijke vakantie op Montesoffio kan hebben.

We hebben een weloverwogen keuze gemaakt om Montesoffio open te stellen voor onze gasten, omdat we er vertrouwen in hebben dat we aan de nieuwe richtlijnen voor het samenzijn kunnen voldoen.
Doorslaggevend is hierbij geweest dat alle appartementen een eigen ingang op de begane grond hebben en direct vanaf buiten bereikbaar zijn via de tuin. Ook rondom het huis is er een zee aan buitenruimte.
Wij gaan er vanuit dat wij met z’n allen rekening houden met en de ruimte geven aan elkaar. Een ieders gezondheid en veiligheid staat voorop.

Gelukkig was de situatie bij ons in de regio Le Marche absoluut niet te vergelijken met de grote steden in de noordelijke regio’s zoals Lombardije. Het aantal besmettingen in de wijde omgeving van Montesoffio is laag, omdat in het landelijk gebied met zijn kleine dorpen geen grote concentraties van mensen zijn.

We hebben op een rijtje gezet wat dit betekent voor jullie vakantie op Montesoffio en waar we rekening mee moeten houden.

Allereerst kunnen jullie er gerust op zijn dat jullie je ook buiten ons landgoed vrij kunnen bewegen. Net als in Nederland zijn restaurants, ijssalons, bars, musea, winkels, outlets en stranden, binnen de nieuwe randvoorwaarden (vergelijkbaar met in Nederland) ‘gewoon’ open. Je moet nu wel van te voren reserveren om zeker te zijn van toegang of een plek en daar helpen we jullie graag mee.
Houd er rekening mee dat je momenteel hier in supermarkten, winkels, het openbaar vervoer en andere openbare ruimtes wel een mondkapje moet dragen. In de buitenlucht hoeft dat niet, tenzij je op drukke plekken waarschijnlijk niet de verplichte 1 meter afstand van voorbijgangers kunt houden. Dit betekent dat je in restaurants en op stranden bij het van en naar het toilet, de bar, je tafeltje of je parasol lopen wel een mondkapje moet dragen. In dit pamflet van de regio Le Marche (in .pdf formaat) zijn de regels overzichtelijk bijeen gebracht.

Op Montesoffio zelf ligt de lat qua hygiëne altijd al hoog en dat zal vanzelfsprekend ook de komende zomer zo zijn. Wij zorgen er voor dat de appartementen en B&B kamers brandschoon zijn en dat er voor handgrepen, oppervlakken e.d. extra schoonmaakmaterialen en ontsmettingsmiddelen klaarliggen.
Tijdens jullie verblijf verschonen wij tegen een kleine vergoeding desgewenst vaker dan 1 x per week het bad- en bedlinnen en ook kleding kunnen jullie inleveren voor de was.
De ‘kritische plekken’ in de gemeenschappelijke ruimtes maken wij dagelijks schoon en we zullen rekening met elkaar moeten houden bij gebruik van de grote gemeenschappelijke huiskamer.

Het zwembad is open en er is genoeg ruimte in en rondom het zwembad om lijf en leden koel te houden. Desnoods maken we met elkaar afspraken over het gebruik van het zwembad. Als vanouds gaan we regelmatig voor jullie koken, pizza’s bakken en de BBQ aansteken, alleen zal de lange tafel dit jaar niet aan één stuk zijn.

Voor wat betreft het van en naar Montesoffio kunnen reizen, is de situatie nu zo dat:
vanaf 15 juni vrij kan worden rondgereisd binnen de EU en ook Zwitserland. Eventueel kan je in Zwitserland nog worden gevraagd je overnachtingsadres ná de grens aan te tonen.

De Nederlandse overheid heeft besloten vanaf 15 juni het negatief reisadvies voor de meeste EU landen en ook (heel) Italië van code oranje naar geel te veranderen. Toeristisch reizen is dan weer zonder restricties mogelijk, met in achtneming van de regels over het samen in één auto zitten. Ofwel: tussen niet gezinsleden is een afstand van 1 meter verplicht, het dragen van een mondkapje alleen bij meer dan 2 personen. In een gewone personenauto kan je dus in ieder geval met 2 of 3 personen (laatste met mondkapjes) en met meer personen als ze één huishouden vormen. In een busje wellicht meer, als het busje groot genoeg is…
Onze verwachting is dat dit advies, gezien de huidige positieve trend, voor Midden-Italië deze zomer niet zal veranderen. Desondanks kan het Corona virus altijd ergens in de EU de kop op steken en lokaal gevolgen hebben voor het reisadvies. Dus het kan geen kwaad om vóór vertrek te controleren wat de laatste stand van zaken is en na te gaan of een eventueel negatief reisadvies gevolgen heeft voor de dekking van je verzekering(en) als je onverhoopt je vakantie zou moeten onderbreken.

Onze gasten van dit jaar krijgen tijdig voor hun aankomst een overzicht met aandachtspunten en tips voor hun verblijf op Montesoffio.

NB.: Kijk ook een op ons Instagram account of onze Facebook pagina, voor recente foto’s en belevenissen op Montesoffio.